AutoMAGAZIN - Vesti

Najnovije vesti iz auto industrije

Nissan završava investije u motore sa unutrašnjim sagorevanjem - budućnost je električna

Nissan završava investije u motore sa unutrašnjim sagorevanjem - budućnost je električna

Dok su Toyota, Mazda i Subaru nedavno najavili nastavak razvija motora sa unutrašnjim sagorevanjem, Nissan nema nameru da sledi njihov primer. On će ići svojim putem, a to je električni...

Pad interesovanja za električne automobile poslednjih meseci, usmerilo je nekoliko velikih proizvođača automobila da preispitaju svoje planove. Strategiju menjaju Volkswagen, Ford, Stellantis i japanska Toyota, Mazda i Subaru, koji su najavili veliki povratak motora sa unutrašnjim sagorevanjem. Oni tvrde, da su ovi motori neophodni za budućnost. Naravno, oni računaju na elektrifikaciju i korišćenje alternativnih goriva, od biogoriva preko sintetičkih goriva do vodonika. Njihov konkurent, Nissan, želi da ide drugim putem. Nissan je odlučio da ne sipa više novac na razvoj motora sa unutrašnjim sagorevanjem.


Za australijski magazin Drive ovo je izjavio Francois Bailly, potpredsednik Nissana za region AMEIO (Afrika, Bliski istok, Indija, Evropa i Okeanija). "Nećemo ulagati u nove sisteme zasnovane na motorima sa unutrašnjim sagorevanjem, to je sigurno. Nissanova budućnost je isključivo električna. Premošćivanje jaza između ere motora sa unutrašnjim sagorevanjem i čistih električnih automobila je već poznata hibridna tehnologija e-POWER, koju poznajemo iz modela Qashqai i X-Trail, u kojima motor sa unutrašnjim sagorevanjem ima funkciju samo da proizvodi električnu energiju.


Nissan planira do 2027. godine da predstavi 30 novih modela, od kojih će polovina biti čisto električna. U ostatku ponude će biti zastupljena tehnologija e-POWER. Podsetimo, Nissanov model Leaf je bio jedan od pionira elektrifikacije.


Automagazin.rs

Foto: Nissan

Putevi Srbije - Sprskim tagom i kroz Crnu Goru

Putevi Srbije - Sprskim tagom i kroz Crnu Goru

JP „Putevi Srbije" obaveštava javnost da svi postojeći korisnici srpskih tagova kao i oni koji kupe nov srpski tag, od sutra 05.06.2024. godine, mogu da nakon izvršene prekonfiguracije, odnosno registracije na TOLL4ALL platformu, plaćaju putarinu na autoputevima u Crnoj Gori (autoput Podgorica –Kolašin i tunel Sozina)...

123456. . .1599
Rally Italia Sardegna 2024 - Tanak
Slika nedelje