AutoMAGAZIN - Sport

Rallye Monte Carlo 2022

Najnovije vesti iz auto industrije

WRC, Rally of Turkey – Ford na pravom putu

WRC, Rally of Turkey – Ford na pravom putu

Drugi dan relija Turska je završen i vozači BP Ford WRT-a mogu biti zadovoljni. Mikko Hirvonen je iskoristio prednost startne pozicije i sa četiri današnje pobede zauzeo prvo mesto generalnog plasmana, 16.1 sekundu ispred timskog kolege Latvale i 34.2 sekunde ispred Sebastiena Loeba.

WRC, Rally of Turkey – Ford na pravom putu

Sada je na Hirvonenu da treći dan započne kao prvi na stazi. Na njegovu sreću do cilja je ostalo još samo tri brzinska ispita ali i najdužii brzinac relija, Olympos, koji se vozi dva puta, sa dužinom od 31.03 kilometra. Sebastien Loeb je sa druge strane poručio da ništa nije gotovo - ”Ne žalim se na svoju startnu poziciju, ne žalim se na taktiku protivnika, jedino rešenje je voziti što brže. Imam zaostatak od preko pola minuta ali reli je još daleko od cilja.” - izjavio je Seb vršeći i psihički pritisak na svoje mlade protivnike iz Forda koji će sutra morati da voze ispred moćnog Francuza. Loeb je dan završio drugom pobedom na superspecijalu.

WRC, Rally of Turkey – Ford na pravom putu

Četvrto mesto za sada pripada Henningu Solbergu ali sa prednošću od samo 6.6 sekundi ispred drugog Citroena, Danija Sorda. Španac je danas imao odličan dan i uspeo da se sa osme pozicije probije na peto mesto. Šesti je Petter Solberg, koji mirno “razvija” novi model Subarua, sedmi Wilson a tek osmi Galli nakon dosta tehničkih problema tokom današnjeg dana. Estonac Urmo Aava zabeležio je još jednu pobedu na brzinskom ispitu ali nakon jučerašnjeg odustajanja nalazi se nisko na lestvici generalnog plasmana.

WRC, Rally of Turkey – Ford na pravom putu

Vozači PWRC-a i njihovi automobili imali su dosta problema sa grubim turskim putevima. Lider klase je i dalje Austrijanac Aigner, sada sa prednošću od gotovo minut i pored problema sa diferencijalom njegovog Mitsubishija. Andreas koji hita ka trećoj uzastopnoj pobedi imao je dosta sreće jer je glavni konkurent u borbi za prvo mesto, Šveđanin Patrik Sandell od SS14 vozio sa pogonom samo na tri točka nakon loma prednje leve poluosovine. Sandell je, vidno razočaran, zadržao drugo mesto, sada ispred Mirca Baldaccija koji je prestigao Nittela nakon problema koje je Nemac imao sa intercooler-om.

WRC, Rally of Turkey – Ford na pravom putu

Generalni plasman nakon drugog dana relija Turska: 1. M. Hirvonen/J. Lehtinen (Ford Focus) 3 h 47 min 37,8 s 2. JM. Latvala/M. Anttila (Ford Focus) + 16,1 s 3. S. Loeb/D. Elena (Citroen C4) + 34,2 s 4. H. Solberg/C. Menkerud (Ford Focus) + 2 min 08,4 s 5. D. Sordo/M. Martí (Citroën C4) + 2 min 15 s 6. P. Solberg/P. Mills (Subaru Impreza) + 2 min 33,6 s 7. M. Wilson/S. Martin (Ford Focus) + 3 min 41,1 s 8. G. Galli/G. Bernacchini (Ford Focus) + 5 min 20 s 9. C. Rautenbach/D. Senior (Citroën C4) + 6 min 08,5 s 10. F. Villagra/J. Perez-Companc (Ford Focus) + 7 min 43,7 s

WRC, Rally of Turkey – Ford na pravom putu

Petar Janković - Automagazin

WRC – Ford likuje Citroen kritikuje

WRC – Ford likuje Citroen kritikuje

Šef Citroen WRT-a, Olivier Quesnel, otvoreno je izrazio nezadovoljstvo taktičkim igrama kolega iz Ford WRT-a i poručio da manipulacije startnim pozicijama nisu dobre za sport. Sa druge strane Malcolm Wilson poručuje “Alan Fordovski” da je dozvoljeno sve ono što nije zabranjeno.
Cross Country – Dve tragedije na Transoriental Rally-u

Cross Country – Dve tragedije na Transoriental Rally-u

U samo dva dana na Transoriental Rally-u, koji se vozi od Sant Peterzburga u Rusiji do Pekinga u Kini, desile su se dve nesreće sa tragičnim posledicama. Od povreda dobijenih dok je pomagao drugom takmičaru juče je preminuo Kinez Xu Lang dok je francuski motociklista Philippe Tonin, smrtno nastradao nakon sudara sa ruskim Kamazom.
WRC – Hirvonen prešao na viši nivo

WRC – Hirvonen prešao na viši nivo

Vožnju Mikka Hirvonena u Turskoj, njegov šef Malcolm Wilson je okarakterisao kao najbolju u karijeri 27-godišnjeg Finca. Mladić koji do sada nije najbolje reagovao na pritisak konkurenata nakon ovog performansa je prešao na “viši nivo” na lestvici profesionalnog vozača WRC-a.
WRC, Rally of Turkey – Velika pobeda Forda i Hirvonena

WRC, Rally of Turkey – Velika pobeda Forda i Hirvonena

Mikko Hirvonen je današnjom pobedom zapušio usta svim “nevernim Tomama” koji u njemu nisu videli ono “nešto”. Mladi Finac je i taktički i vozački nadigrao velikog Sebastiena Loeba i ponovo mu preuzeo prvo mesto u generalnom plasmanu Šampionata Sveta u reliju.
Rally Bugarska, Rally Sofia – Lista prijava

Rally Bugarska, Rally Sofia – Lista prijava

Narednog vikenda u Bugarskoj će startovati četvrti reli šampionata, Victory Rally Sofia. Trud organizatora koji se ogleda pre svega u izmeni trase relija nije se isplatio. Na listi prijava nalaze se samo 22 posade.
WRC, Rally of Turkey – Taktičke igre Forda

WRC, Rally of Turkey – Taktičke igre Forda

Sebastien Loeb je startovao kao prvi i završio dan kao prvoplasirani. Čudno ako uzmemo u obzir da je Francuz čistio idealne putanje ostalim takmičarima. Ne, ipak nisu u pitanju neverovatne sposobnosti aktuelnog Šampiona, svi Fordovi su bukvalno “ladili” zadnji brzinac dana, sve sa ciljem zauzimanja što bolje startne pozicije za sutrašnje brzince relija Turska.
Carlos Sainz testirao Fabiu S2000

Carlos Sainz testirao Fabiu S2000

Koliko Volkswagen ozbiljno priprema povratak Škode u svetsku reli elitu govori i činjenica da se predhodnih dana veliki Calos Sainz našao za volanom Fabie S2000. Probne vožnje su održane u Austriji a nakon Jana Kopecky-og i Raimunda Baumshlagera Sainz je treće, najpoznatije ime u ulozi testera novog bolida iz Češke.
Tragično preminuo Ove Andersson

Tragično preminuo Ove Andersson

Bivši šef Toyota tima u reliju i formuli 1, Šveđanin Ove Andersson, tragično je preminuo juče u Južnoj Africi od posledica čeonog sudara. Nesreća se dogodila tokom relija veterana Milligan Vintage Trial kada je 70-godišnji Andersson u nepreglednoj krivini udario u kamion.
Dacia Duster Extreme 1.2 Tce 130 4x4
Slika nedelje
Poredak - WRC Vozači
1.T. Neuville192
2.O. Tanak158
3.S. Ogier154
4.E. Evans140
5.A. Fourmaux130
6.K. Rovanpera86
7.T. Katsuta80
8.D. Sordo44