AutoMAGAZIN - Vesti

Najnovije vesti iz auto industrije

ACEA: prodaja električnih automobila u EU stagnira. Tesla pada, BMW raste

ACEA: prodaja električnih automobila u EU stagnira. Tesla pada, BMW raste

U prvom polugodištu tekuće godine Evropska unija nije uspela da poveća prodaju elektirčnih automobila. Udeo električnih automobila u EU međugodišnje je smanjen sa 12,9 na 12,5 %...

Mnoge automobilske kompanije proteklih meseci su objavile, da će nastaviti razvoj motora sa unutrašnjom sagorevanjem, duže nego što su planirale. Razlog je jasan - prodaja električnih automobila ne napreduje očekivanim intenzitetom. Posle milijardi državnih subvencija i podrške različitih sektora, u prvom polugodištu 2024. godine električni automobili su zabeležili tržišni udeo u EU od 12,5 %, što je za 0,4 % manje nego u istom periodu prošle godine.


Evropsko tržište automobila beleži rast. Za prvih šest meseci tekuće godine, do kupaca u EU stiglo je 5,7 miliona novih automobila, što je za 4,5 % više nego u istom periodu prošle godine. U istom periodu u EU je prodato 712 637 novih električnih automobila. Ovaj trend će verovatno biti nastavljen, sve dok se na tržištu ne pojave novi jeftini električni automobili od Stellantis, VW ili Renault.


Uprkos značajnom rastu junske prodaje u Belgiji (+50.4 %) i Italiji (+117,4 %), ova povećanja nisu mogla da kompenzuju dvocifreni pad prodaje na ključnim tržištima, kao što su Nemačka (-18,1 %), Holandija (-15 %) i Francuska (-10,3 %). Plug-in hibridi su zabeležili pad prodaje od 19,9 %.


Najveći pojedinačni gubitnik u junu meseci bila je Tesla, koja je pala na 25. mesto, nakon što je prodaja ovog brenda opala za 8,7 % na 40 749 prodatih automobila. Najveći pad prodaje u Tesli zabeležio je model Y, od čak 30 procenata. Ford Mustang je takođe zabeležio pad prodaje od čak 25 % na 1 916 jedinica, a Jaguar I-Pace zabeležio je pad od čak 58 %. Međutim, postoje i električni automobili koji su bili uspešni. Razlog za zadovoljstvo imaju u Minhenu, jer je novi iX1 zabeležio rast prodaje od 32 % na 5 071 prodata primerka. Premium limuzina i5 stigla je do 1 709 kupaca, a kompaktni crossover iX2 do 1 555 kupaca. Volvo može biti zadovoljan sa malim električnim SUV modelom EX30, koji je prodat u neverovatnih 8 125 primeraka!


Automagazin.rs
ACEA

Dacia Duster Extreme 1.2 Tce 130 4x4
Slika nedelje