AutoMAGAZIN - Vesti

Najnovije vesti iz auto industrije

Bosch izvanredne inovacije: Ubrizgavanje benzina, ABS, ESP, senzori

Bosch izvanredne inovacije: Ubrizgavanje benzina, ABS, ESP, senzori

Bosch je sredinom oktobra otvorio novi istraživački kampus u Reningenu, u blizini Štutgarta. Društvo je uložilo preko 300 miliona evra u taj centar i otvorilo 1700 radnih mesta u modernom i inspirativnom okruženju...

Bosch izvanredne inovacije: Ubrizgavanje benzina, ABS, ESP, senzori

Magnet za paljenje, 1902. godina - Hdh visokonaponski magnet za paljenje proizveden 1902. godine bio je revolucionarna inovacija. Omogućio je društvu Robert Bosch da reši ključni problem ranih automobila i tako pomogao da se ostvari njihov komercijalni uspeh.

 

Boschovo odeljenje za istraživanje i razvoj se bavi ne samo inovativnim proizvodima, već i neprestano usavršava proizvodne procese. Na taj način društvo je proizvelo mnogo inovativnih proizvoda otkad je osnovano 1886. godine. U nastavku su predstavljeni neki od njih:

1902: Visokonaponski sistem magneta za paljenje sa svećicom

U leto 1901. godine Robert Bosch predstavio je svom kolegi Gotlobu Honoldu dizajn sistema magneta za paljenje bez poluge okidnog mehanizma koje je zahtevalo često održavanje i koje se generalno koristilo u to vreme. Nakon samo nekoliko meseci Honold je predstavio svoj visokonaponski sistem magneta za paljenje zasnovan na konceptu poznatom kao paljenje električnim lukom. Uređaj je stvarao struju visokog napona kroz dve zavojnice na armaturi. Struja se provodila do svećice preko jednostavnog kablovskog spoja. Iskra bi preskočila razmak između elektroda svećice. Taj istorijski izum je uticao na proizvodnju automobila sve do danas. Nijedan motor s paljenjem na svećicu ne bi radio bez sistema paljenja. Bosch je u decenijama nakon izuma usavršavao sistem paljenja. Njegovo poslovno područje Benzinski sistemi sada proizvodi savremene sisteme paljenja za globalno tržište. Na taj način Bosch igra važnu ulogu u poštovanju zakonskih ograničenja emisija i ciljeva efikasnosti goriva, čime se štiti klima.

1927: Sistemi ubrizgavanja dizela za privredna vozila

Oko 1920. godine stručnjaci su isticali dizel motor kao pogonski sklop budućnosti. Bosch je ubrzo sledio taj trend: dizel motori nisu zahtevali električno paljenje, što je u to vreme bio Boschov najvažniji proizvod. To je ugrozilo opstanak društva. Stoga je Bosch 1922. počeo razvijati injektorske pumpe za dizel motore. Prvi dizel kamion predstavljen je u Nemačkoj 1924. godine, što je inženjerima omogućilo testiranje novih pumpi u uobičajenim uslovima vožnje. Bosch je započeo sa proizvodnjom linijskih pumpi i mlaznica za ubrizgavanje 30. novembra 1927. Moderni sistemi ubrizgavanja danas su nezamenjivi u kamionima. Gotovo 100 posto svih kamiona širom sveta pokreće dizel. U segmentu ličnih automobila u Europi ta brojka iznosi približno 50 posto svih novoregistrovanih vozila. Sa svojim common-rail sistemima visokog učinka, Bosch je jedan od vodećih svetskih dobavljača sistema ubrizgavanja dizela.

1932: Boschov ručni motor i Boschova udarna bušilica s udarnim mehanizmom

Boschovi inženjeri su 1930. godine počeli da razvijaju ručne alate za upotrebu u proizvodnji. Njihova proizvodnja temeljila se na aparatu za šišanje. Boschovi električni alati sa ugrađenim motorom mogli su se fleksibilno upotrebljavati u proizvodnom procesu. Pokazali su se kao posebno korisni u proizvodnji dizel injektorskih pumpi. Društvo je prepoznalo tržišni potencijal tih alata i od 1932. prodavalo ih je graditeljima i trgovcima. Iste godine Bosch je na tržište plasirao i udarnu bušilicu. Boschova udarna bušilica bila je preteča teških udarnih bušilica koje su se koristile u građevinskoj industriji. Njihov udarni mehanizam, koji je društvo razvilo i masovno proizvodilo, dokazao je superiornost nad ostalim proizvodima u teškom kontinuiranom radu i uskoro se počeo upotrebljavati širom sveta. Sektor za električne alate Grupe Bosch danas je predvodnik na svetskom tržištu električnih alata, dodatke za električne alate i mernu tehnologiju. Sektor za električne alate će i 2015. godine na nemačko tržište opet plasirati više od 100 novih proizvoda u svoja četiri poslovna segmenata: električni alati, dodaci, merna tehnologija i alati za vrt.

1933: Prvi frižider

Bosch je 1933. izradio prvi frižider koji je osmišljen da bude povoljan za opštu javnost. Na tržištu su već postojali električni frižideri, no oni su bili toliko skupi da su ih mogli priuštiti samo bogati ljudi ili preduzeća (npr. trgovine hranom i restorani). Boschov frižider koštao je 298 Rajshmaraka, što je bilo mnogo povoljnije od ostalih popularnih modela u to vreme. Danas je Bosch najpopularnija evropska robna marka kućnih uređaja i nastavlja postavljati trendove širom sveta, primera radi sa svojim umreženim frižiderom s integrisanom kamerom koja omogućuje kupcima da putem interneta provere imaju li još paradajza u frižideru.

 

1953: Hidraulični mehanizam za dizanje pluga

U Evropi je početkom 1950-ih godina poljoprivreda još uvek uključivala mnogo fizičkog rada. Sva tehnologija bila je usmerena na zamenu tovarnih životinja traktorima. Bosch je upravo u taj segment ulagao svoje napore: u kom radnom procesu se može koristiti tehnologija kako bi se smanjilo opterećenje ljudi? Prva stvar koju je Bosch osmislio bio je podizač za plug. Podizač je koristio motor montiran na traktor koji je preuzeo težak posao podizanja i spuštanja pluga. Osnovna ideja bila je spojiti motor i hidraulični sistem koji se sastojao od pumpe, rezervoara ulja, upravljačke jedinice, cilindra i pritisni vod. Time je ono što je nekada bio mukotrpan posao postalo lako. Dovoljno je bilo samo lagano povući upravljačku polugu. Pumpa je koristila snagu iz motora i prenosila je na radni cilindar, koji je koristio pritisne vodove za utvrđivanje položaja pluga. Motorno ulje koristilo se za prenos sile u pritisnim vodovima. Podizač pluga predstavljao je početak mobilne hidraulike u Boschu. Ovo područje je 2001. udruženo sa stručnim znanjem društva Rexroth koje se bavi industrijskom tehnologijom. Danas je Bosch Rexroth jedan od vodećih svetskih dobavljača pogona i upravljačke tehnologije i pomaže u premeštanju mašina i pogona svih veličina.

Bosch izvanredne inovacije: Ubrizgavanje benzina, ABS, ESP, senzori

Svećica magneta za paljenje, 1902. godina.


1967: Elektronski sistem ubrizgavanja benzina Jetronic

Bosch je 1959. počeo da razvija sistem ubrizgavanja benzina s elektronskim upravljanjem. Kada je taj sistem, nazvan Jetronic, plasiran na tržište 1967. godine, bio je to prvi masovno proizvedeni sistem te vrste na svetu. Efikasni sistemi ubrizgavanja danas su nezamenjivi u modernim automobilima. Boschov sistem za direktno ubrizgavanje goriva niže uspeh za uspehom.

1978: Sistem kočenja koji sprečava blokiranje točkova - ABS

Priča o uspehu ABS-a počela je 1978. godine s početkom proizvodnje prvog elektronski upravljivog sistema kočenja koji sprečava blokiranje četiri točka za lične automobile. Bila je to inovacija na kojoj su Boschovi inženjeri radili devet godina. Njihov inovativni tehnički pristup bio je osnova za sve moderne sisteme za kontrolu kočenja. Ako se točkovi blokiraju, ABS smanjuje pritisak kočenja pa ga ponovno povećava, do 40 puta u sekundi. Tako su distance kočenja kratke, čak i na klizavim površinama, a vozilom se i dalje može upravljati. Danas se svi novi automobili u EU-u prodaju sa ABS-om. EU je za motocikle propisala sistem za sva nova tipska odobrenja od 2016. Od 1978. u Boschu je proizvedeno više od 190 miliona ABS sistema.

1985: Junkers/Bosch kombinovali su grejanje i toplovodni kotao s kondenzacijskom tehnologijom

Najvažnija inovacija u tehnologiji grejanja 1980-ih godina bilo je uvođenje plinskog kondenzacijskog kotla koji se montira na zid u Nemačkoj. Hugo Junkers opisao je princip na kojem se temelji ova tehnologija još 1894. Istoimeno društvo koje je osnovao bilo je preteča današnjeg Boschovog poslovnog područja Toplotne tehnike. Tehnologija ponovno koristi otpadnu toplinu u izduvnim plinovima. Ta otpadna toplina se ponovno vraća u grejno kolo, čime se znatno povećava efikasnost bez povećavanja potrošnje.

Kondenzacijska tehnologija uvrstila se u mnogim europskim zemljama pa je u septembru 2015. postala de facto standard u Evropskoj uniji. Boschove inovacije dodatno povećavaju efikasnost tehnologije grejanja. Primera radi, upravljačka jedinica „SolarInside” optimizuje međusobno delovanje kondenzacijskog kotla i solarnog toplotnog sistema. S prihodom od prodaje većim od 3 milijarde evra, Boschovo poslovno područje Toplotne tehnike vodeći je evropski proizvođač energetski efikasnih proizvoda za grejanje i rešenja za toplu vodu.

1995: Mikromehanički senzori (MEMS) u masovnoj proizvodnji

Bosch je 1980-ih radio na izradi manjih, pouzdanijih i energetski efikasnijih senzora jer je bilo potrebno još više podataka prikupljenih senzorom za sve sofisticiranije automobile. Prethodni proizvodni proces, koji se naziva „mokro nagrizanje”, više nije bio pogodan za te sićušne senzore. Boschov istraživački tim je zbog toga razvio „nagrizanje u plazmi”, koje je danas u industriji poznato kao „Boschov proces”. Kada je 1995. započeo masovnu proizvodnju, Bosch je postavio temelje za tu modernu tehnologiju. Njegov trenutni portfolio obuhvata senzore za ubrzanje, okretanje, protok mase, pritisak i ekološke senzore i mikrofone. Društvu je trebalo 13 godina da proizvede prvu milijardu MEMS senzora. Boschovo poslovno područje Automobilske elektronike u svojoj modernoj fabrici pločica u Reutlingenu u blizini Štutgarta sada proizvede istu količinu u manje od godinu dana. Danas se svaki dan proizvede preko četiri miliona senzora dnevno. Ti mali pomagači su u proseku debljine između jednog i četiri milimetra. Bosch je vodeći svetski dobavljač MEMS senzora.

1995: Elektronski program stabilnosti - ESP

Pomoću pametnih senzora, ESP 25 puta u sekundi uporedi da li se automobil zaista kreće u smeru u kom ga vozač usmerava. Ako analiza tih podataka ukaže na neposrednu opasnu situaciju koja se ne može kontrolisati (npr. proklizavanje), ESP odmah interveniše. Smanjivanjem okretnog momenta motora i namernim kočenjem svakog točka posebno, sistem vozaču pomaže da stabilizuje vozilo i spreči nesreće uzrokovane proklizavanjem. Od plasiranja na tržište 1995. godine, ESP je sprečio 190.000 nesreća i spasio preko 6000 života u celoj Evropi. U Evropi je više od 80 posto svih novih vozila sada opremljeno ovim sigurnosnim sistemom, dok brojka na svetskom nivou iznosi otprilike 60 posto. Bosch je vodeći svetski dobavljač i ove godine slavi važan događaj: uskoro će prodati 150 milijardi ESP sistema od početka proizvodnje pre 20 godina.

2008: Upotreba lasera sa ultrakratkim impulsima u proizvodnji

Primenom precizno kontrolisanih, ultrakratkih impulsa lasera, izuzetno tvrdi materijali mogu se vrlo precizno mašinski obrađivati. Bosch podstiče napredak u ovom području već dugi niz godina i u saradnji sa nekoliko partnera u industriji i akademskim krugovima je uspeo da ga pripremi za tržište. Bosch je konačno uspeo da bude prvi u svetu svojim preciznim upravljanjem laserom u mašinama koji su interno razvijeni, što je omogućilo pouzdanu masovnu proizvodnju sa svim povezanim prednostima. Ta tehnologija prvi put je primenjena u proizvodnji lambda senzora. Jedan od načina na koji Bosch danas koristi ultrakratke impulse lasera je bušenje izuzetno sitnih mlaznica u ventilima sistema za direktno ubrizgavanje benzina. To omogućava još bolju distribuciju goriva u komori za sagorevanje. Rezultat je ušteda goriva od čak 20 posto u benzinskim motorima i niže emisije izduvnih gasova.


2015: Pametno košenje trave 2.0 sa kosilicom Indego 1 200 Connect


Jedinstveni, provereni i testirani sistem navigacije „LogiCut” u robotskoj kosilici za travu Indego 1 200 Connect osigurava efikasno košenje trave duž paralelnih linija. To omogućava košenje iste površine travnjaka najmanje 30 posto brže od robotskih kosilica za travu koje kose nasumično. Kosilicom za travu može se jednostavno upravljati s bilo kog mesta putem aplikacije na pametnom telefonu. Aplikacija izračunava najbolje vreme za sledeće košenje. Kako bi to postigla, aplikacija koristi složeni algoritam kao i informacije o uslovima okoline poput temperature i padavina. Pomoću internet vremenske prognoze, Indego Connect kosi travnjak pri odgovarajućim uslovima: kada nije prevruće, prevlažno ili prehladno.

PR

Porsche Macan GTS: 360 KS i do stotke za 5 sekundi

Porsche Macan GTS: 360 KS i do stotke za 5 sekundi

U porodicu modela Macan stiže nova verzija. Kao kod modela Cayenne ili 911, Macan je dobio novu "skoro turbo" verziju, koja nosi oznaku GTS. Promene u odnosu na Macan S su očekivane: veća snaga, modifikovano oslanjanje i snažnije kočnice...

Honda HR-V u finalu izbora Autobest 2016

Honda HR-V u finalu izbora Autobest 2016

Evropski  žiri AUTOBEST izglasao je Hondin novi crossover HR-V za ulazak u finale u izboru za nagradu “Best Buy Car of  Europe in 2016. ”. Finalno testiranje će biti održano u centru NAVAK blizu Beograda, gde će se HR-V takmičiti  sa ostalih četvoro finalista.

Predstavljen BMW X1 druge generacije u Beogradu (FOTO)

Predstavljen BMW X1 druge generacije u Beogradu (FOTO)

Druga generacija modela BMW X1 premijerno je predstavljena u okviru Dana Oktoberfesta u kompaniji Delta Motors. Pored snažnog, robusnog i sportskog izgleda, druga generacija popularnog BMW modela stiže sa pogonom na prednjim točkovima što donosi izvanrednu prostranost u enterijeru, naročito za putnike na zadnjoj klupi.

Fiat Tipo finalista izbora AUTOBEST

Fiat Tipo finalista izbora AUTOBEST

Modeli Fiat Tipo/Aegea, Honda HR-V, Hyundai Tucson, Mazda CX-3 i Opel/Vauxhall Astra proglašeni su finalistima evropskih nagrada AUTOBEST 2016. Ovih pet modela će se nadmetati za novu nagradu „Best Buy Car of Europe in 2016“...

Renault Rafale E-Tech Hybrid Esprit Alpine
Slika nedelje