AutoMAGAZIN - Vesti

Najnovije vesti iz auto industrije

Kia u Frankfurtu predstavlja novu Optimu

Kia u Frankfurtu predstavlja novu Optimu

4. generacija limuzine Optima, koja u Evropu stiže krajem godine, donosi modernu, novu spoljašnjost, atraktivnu unutrašnjost sa više prostora za sve putnike u vozilu, široku ponudu novih tehnologija i velik izbor efikasnih motora...

Kia u Frankfurtu predstavlja novu Optimu

Novi model će ponuditi više prefinjenosti i unapređenu upravljivost u odnosu na odlazeći model, dok istovremeno zadržava sportski imidž koji je Optimu uzdigao među Kijine najprodavanije modele
širom sveta.

Model koji u prethodnim generacijama nije igrao veliku ulogu za Kiju u Evropi u novom ruhu donosi i Kijine ambicioznije evropske planove u izuzetno konkurentskom D segmentu, gde glavne uloge pripadaju nemačkim limuzinama.

Evolucija dizajna nove Optime

Nova Optima će i dalje imati prepoznatljiv sportski identitet, ali novim detaljima će privući i nove kupce koji traže drugačije vozilo.

Optima, nastala pod budnim okom Petera Schreyera, Kijinog glavnog dizajnera i predsednika Kia Motors, svojim savremenim izgledom, oštrim linijama i produženom siluetom limuzine nudi još veću markantnost na cesti.

Novi izgled Optime napravljen je kako bi bio funkcionalan i sportski. Vozilo je duže (+10 mm na konačnih 4.855 mm), više (+10 mm, 1.465 mm) i šire (+25 mm, 1.860 mm), a veće je i međuosovinsko rastojanje (+10 mm, 2.805 mm). Te promene omogućile su više prostora i komfora u kabini, pre svega u predelu glava, ramena, nogu na zadnjoj klupi, kao i u prtljažniku. Nove dimenzije vozila dizajnerima su omogućile zategnut, dinamičan izgled na kojem je i dalje najupečatljiviji detalj Schreyerova tigrova maska.

Kia u Frankfurtu predstavlja novu Optimu

Nova Optima će imati zaista bogatu ponudu sigurnosnih tehnologija:

•    Napredni tempomat (SCC), koji automatski prilagođava brzinu vozila kako bi održao sigurnosnu razdaljinu do vozila ispred
•    Autonomno kočenje u nuždi (AEB), koje pomoću radara dugog dometa detektuje potencijalni sudar s drugim vozilom ili pešakom i pomaže zaustaviti vozilo
•    Sistem za održavanje vozila u voznoj traci (LKAS), koji detektuje poziciju vozila u odnosu na oznake voznih traka i automatski popravlja vozilo ako sistem detektuje promenu trake bez aktiviranja migavaca
•    Sistem prednjih svetala (HBA), koji automatski prilagođava intenzitet farova s obzirom na druga vozila i uslove na cesti
•    Sistem upozoravanja na ograničenja brzina (SLIF), koji zahvaljujući svojim kamerama čita znakove na putu i prikazivanjem na meraču vozača upozorava na prekoračenje brzine
•    Sistem detekcije mrtvog ugla (BSD), koji vizualnim upozorenjem u bočnom ogledalu upozorava na dolazeće vozilo iza, a koje ulazi u vozačev mrtvi ugao
•    Sistem upozoravanja na vozila iza (RCTA), koji prilikom izlaska s parkinga unazad upozorava na vozila koja se približavaju iza Optime.

Optimin AEB sistem je jedinstven u svojoj klasi u Evropi, jer osim radara kratkog dometa ima i radar dugog dometa, koji može identifikovati udaljena vozila i pešake pri većim brzinama nego konkurencija. Radar kratkog dometa ‘City’ pomaže vozačima izbeći frontalne sudare pri brzinama do 50 km/h, dok radar dugog dometa ‘Urban’ omogućava Optimi da detektuje i izbegne prepreke pri brzinama od 30 do 80 km/h. AEB sistem omogućava prepoznavanje pešaka pri brzinama do 60 km/h i time smanjuje rizik od sudara.

Kia u Frankfurtu predstavlja novu Optimu

Kia Connected Services i bežično punjenje mobilnih telefona

Kijina najnovija audio-vizuelna navigacija osim novim, modernim izgledom može se pohvaliti 7- ili 8-colskim zaslonom na dodir i satelitskom navigacijom, a podržava i DAB digitalni radio, koji je na raspolaganju na nekim evropskim tržištima. Infotainment sistem, koji je za Kiju uradio TomTom, omogućava osvežavanje prometnih infromacija uživo, upozoravanje na radare, lokalno pretraživanje i vremensku prognozu.

Nudeći korisne informacije u realnom vremenu Kia Connected Services poboljšava sigurnost, udobnost i uživanje u vožnji. Kia će u Evropi taj sistem kupcima Optime nuditi besplatno prvih sedam godina.Kao prvo vozilo u svojoj klasi Optima će nuditi bežično punjenje mobilnog telefona. Nova Optima takođe nudi i dva USB priključka (jedan napred i jedan pozadi), kako bi putnici mogli napuniti svoje mobilne uređaje.

U zavisnosti od opreme tu su i brojni opcioni dodaci: 360-stepeni prikaz događanja oko vozila (Around View Monitor), koji pomoću 4 kamere vozaču omogućava lakše parkiranje; pametni sistem parkiranja (SPAS), koji vozilo automatski parkira bočno ili pravougaono; dinamični pokretni farovi, koji se pomeraju s obzirom na položaj upravljačkog obruča, što povećava vidljivost i poboljšava sigurnost noću.

Kia u Frankfurtu predstavlja novu Optimu

U ponudi benzinski i dizelski motor, uskoro i plug-in hybrid

Svi motori iz Optimine ponude zadovoljavaju najnovije emisione standarde Euro 6.

Unapređeni 1.7 CRDi dizelski motor će po očekivanjima predstavljati glavninu prodaje u Evropi. U odnosu na prethodnu varijantu motor je doživeo različita poboljšanja koja donose više snage i obrtnog momenta, a i emisije niže za čak 25%.

Motor proizvodi 141 KS (sa prethodnih 136 KS) i 340 Nm obrtnog momenta (povećano sa 325 Nm), čime 1,7-litarski turbo dizel nudi poboljšanja na području odazivnosti motora pri nižim obrtajima, štedljivosti i nižih buke i vibracija. Unapređeni motor ima niže emisije CO2 za čak 14% koje sad iznose 110 g/km (u kombinaciji s manuelnim menjačem i start/stop sistemom).

Za ljubitelje benzinaca u ponudi će biti i 2.0 CVVL motor snage 163 KS, poznat iz prethodnog modela. Osim toga u 2016. godini Optima će dobiti i plug-in hybrid.

Kia u Frankfurtu predstavlja novu Optimu

Niže emisije naprednog novog 7-stepenog DCT menjača sa dvostrukim kvačilom

Nova Optima u ponudi će imati i napredni novi sedmostepeni menjač sa dvostrukim kvačilom (DCT), koji je nedavno predstavljen i u unapređenom cee’du i nudi se samo u ponudi s najprodavanijim 1,7-litarskim CRDi dizelskim motorom. Kijin novi DCT napravljen je kako bi pružao sportsko vozačko iskustvo s trenutnim menjanjem brzina.

Novi DCT, koji je plod Kijinog znanja, manuelnim načinom menjanja brzina donosi manju potrošnju i sportski osećaj, dok automatskim načinom prenosa pruža udobnost karakterističnu za automatske menjače.

1,7-litarski CRDi dizelski motor s DCT menjačem u vazduh ispušta samo 116 g/km CO2, što je čak 40 g/km manje u odnosu na postojeću Optimu sa 6-stepenim automatskim menjačem. Ovo, za četvrtinu bolje, poboljšanje emisija CO2 predstavlja najniže emisije dizelskog motora s automatskim menjačem u svojoj klasi.

1.7 CRDi biće na raspolaganju i sa 6-stepenim manuelnim menjačem, dok će 2.0 CVVL benzinski motor pored tog imati u ponudi i 6-stepeni automatik.

Nova Optima već krajem godine

Nova Optima u Evropu stiže već krajem godine, a kao i svi ostali modeli Kia i Optima će svojim kupcima nuditi 7-godišnju garanciju (do 150.000 km, prve tri godine bez ograničenja kilometraže). Novu Optimu će za evropske tržište proizvoditi u Kijinoj korejskoj fabrici u Hwasungu.

PR

Volvo S90 na prvim fotografijama

Volvo S90 na prvim fotografijama

Volvo XC90 je obeležio početak nove ere ove švedske marke. Sledeći model, koji će sigurno oduševiti ljibitelje ovog brenda, biće sedan S90. Internetom kruže nove fotografije, koje nam otkrivaju izgled novog luksuznog sedana...

Kako je nova Opel Astra smršala 200 kilograma?

Kako je nova Opel Astra smršala 200 kilograma?

Nova generacija popularnog Opelovog modela Astra je predstavljena. Nova Astra može se pohvaliti atraktivnim dizajnerskim linijama, kompaktnim izgledom, ali i naprednom tehnikom. U zavisnosti od verzije, nova Astra je lakša od prethodne od 120 do 200 kilograma...

Renault otkrio Talisman Estate (foto)

Renault otkrio Talisman Estate (foto)

Renault nije dugo čekao. Posle premijere atraktivnog sedana Talisman, stiže i njegova karavanska verzija - Talisman Estate, koji se može pohvaliti većim prtljažnikom i većom praktičnošću...

Renault Rafale E-Tech Hybrid Esprit Alpine
Slika nedelje