AutoMAGAZIN - Vesti

Najnovije vesti iz auto industrije

Revolucionaran Volvoov vazdušni jastuk za pešake - princip rada

Revolucionaran Volvoov vazdušni jastuk za pešake - princip rada

Sedam senzora, napredna tehnologija i jedan vazdušni jastuk koji se aktivira munjevitom brzinom u području vetrobrana. To su glavni elementi tehnologije vazdušnog jastuka za pešake – inovativnog bezbednosnog sistema koji je debitovao u potpuno novom Volvou V40...

Dvadeset pet odsto svih žrtava saobraćajnih nesreća u Kini čine pešaci. U Evropi je taj broj nešto manji (14 odsto), dok u SAD iznosi 12 odsto. No, mnogo je veći postotak teže i lakše povređenih pešaka. Najozbiljnije povrede glave pešaka nastaju udarcem u poklopac motora, donji deo vetrobranskog stakla i A nosače krova.

Vodeći se ovim podacima, Volvo Cars korporacija je započela razvoj tehnologije vazdušnog jastuka za pešake koji je, kao nova prekretnica bezbednosnih sistema, debitovao na ovogodišnjem sajmu automobila u Ženevi u potpuno novom Volvou V40.

„Ponosni smo što možemo da ponudimo automobil sa vazdušnim jastukom za pešake. Njegova namena je da zaštiti pešake u određenim situacijama, odnosno prilikom udarca u poklopac motora, donji deo vetrobranskog stakla ili A nosač krova i tako spreči ozbiljnije povrede glave“, ističe Thomas Broberg, stariji tehnički savetnik za bezbednost pri Volvo Cars korporaciji.

Sedam senzora ugrađenih u prednji deo vozila šalje signale kontrolnoj jedinici. Kada automobil ostvari kontakt s određenim objektom, dolazi do promene signala. U tom trenutku kontrolna jedinica procenjuje dobijeni signal i, u slučaju da utvrdi da je objekat zapravo noga pešaka, aktivira vazdušni jastuk.

Revolucionaran Volvoov vazdušni jastuk za pešake - princip rada

Poklopac motora koji se podiže za 10 cm

Šarke poklopca motora su opremljene pirotehničkim mehanizmom oslobađanja koji u slučaju aktivacije sistema oslobađa zadnji deo poklopca motora. Istovremeno se vazdušni jastuk počinje da puni gasom i svojim naduvavanjem podiže poklopac motora za 10 cm.

Ostvareni razmak između poklopca motora i tvrdih komponenti u motornom delu stvara prostor za deformisanje poklopca motora, čime se stvara učinak amortizovanja, odnosno poklopac motora „prihvata“ pešaka. „Vazdušni jastuk ima dve funkcije. Podiže poklopac motora kako bi stvorio razmak i ublažava udarac“, pojašnjava Broberg.

U naduvanom položaju vazdušni jastuk prekriva čitav donji deo vetrobranskog stakla, odnosno dve trećine vetrobranskog stakla i A nosača krova. Čitav proces aktivacije sistema i naduvavanja jastuka traje tek nekoliko stotih delova sekunde.

Test sa humanoidnim lutkama

Sistem vazdušnog jastuka za pešake je aktivan pri brzinama između 20 i 50 km/h. Celih 75 odsto svih nezgoda s pešacima događa se pri brzinama do 40 km/h. Sam vazdušni jastuk sastoji se od vreće i generatora gasa. Nakon aktivacije vreća se puni gasom za nekoliko milisekundi.

„Razvili smo tehnologiju koristeći kompjutersku simulaciju i humanoidne lutke, a testovi su sprovedeni u brojnim konfiguracijama“, napominje Broberg.

Pre dve godine Volvo je predstavio sistem otkrivanja pešaka s funkcijom automatskog kočenja, koji pomaže u izbegavanju kontatka s pešakom pri brzini do 35 km/h, a pri većim brzinama značajno se smanjuje brzina naleta na pešaka. Taj sistem, u kombinaciji s novim vazdušnim jastukom za pešake, istinska je dobitna kombinacija u zaštiti pešaka.

Grand Motors

Novi Hyundai i30 nagrađen sa 5 zvezdica za bezbednost

Novi Hyundai i30 nagrađen sa 5 zvezdica za bezbednost

Novi Hyundai i30 je dobio maksimalnih 5 zvezdica za bezbednost na osnovu najnovijih ispitivanja  prestižne evropske organizacije Euro NCAP. Na ovaj način je još jednom nagrađen veliki trud koji Hyundai konstantno ulaže u pravcu podizanja bezbednosti svojih vozila...

Toyota  Yaris po ceni od 9.990€!

Toyota Yaris po ceni od 9.990€!

U prodajnoj mreži u Srbiji, od 23.05.2012. Toyota nudi ograničenu količinu vozila, po specijalnim cenama! U specijalnoj ponudi je: Yaris sa 1.0 VVT-i benzinskim motorom, 5 vrata i Luna paketom opreme. Yaris 1.0 VVT-i 5D Luna za neverovatnih 9.990€!

Škoda Rapid: Prve fotografije serijske verzije

Škoda Rapid: Prve fotografije serijske verzije

Otkrivanje počinje: ovo su prve zvanične fotografije novog modela Škoda Rapid! Na prvim zvaničnim fotografijama, koje je u javnost pustila sama češka kompanija, otkriveni su novi detalji Škode Rapid, među kojima su i delovi maske, felne i svetlosnih grupa...

Subaru izlaže na sajmu automobilske tehnike u Jokohami

Subaru izlaže na sajmu automobilske tehnike u Jokohami

Proizvođač automobila Subaru, japanska kompanija “Fudži teška industrija”, učestvovaće na Sajmu tehnike u automobilskoj industriji, najvećoj izložbi ove vrste u Japanu, koji će se održati od 23. do 28. maja na izložbenom prostoru “Pacifiko” u gradu Jokohama, a organizuje je Udruženje inženjera u auto-industriji Japana.

BMW X3 Paket za uživanje

BMW X3 Paket za uživanje

Delta Motors je pripremio specijalnu ponudu za BMW X3 model po ceni od 43.990 eura. Ponuda je ograničena i traje dok ima zaliha. Hiljade kilometara čekaju samo na vas! Sa maksimalnom snagom od 135 kW(184KS), BMW X3   Xdrive 20d omogućava čisto uživanje u vožnji...

Video: Anastacia peva u Škodi Citigo

Video: Anastacia peva u Škodi Citigo

Američka pevečica Anastacia započela je saradnju sa kompanijom iz Mlade Boleslave, i zajedno sa automobilom Citigo je zvezda nove reklamne kampanje za najmanji model u aktuelnoj ponudi kompanije Škoda. Pred nama su prve reklame...

Mercedes-Benz: zlatna flota za festival u Kanu

Mercedes-Benz: zlatna flota za festival u Kanu

Od 16. do 27. maja, u Francuskoj se održava 65. Međunarodni filmski festival u Kanu. Tamo će biti predstavljeno devedeset igranih filmova, od kojih će 22 filma biti "u igri" za osvajanje Zlatne palme. Mercedes-Benz jepartner festivala...

 

Majski dan otvorenih vrata u Toyota Centru Beograd!

Majski dan otvorenih vrata u Toyota Centru Beograd!

Posetite Toyota Centar Beograd u subotu, 26. maja, od 10 do 14h — u ponudi su dve fantastične pogodnosti! Staro za novo — ukoliko se ovog dana odlučite da zamenite (ili poručite, odnosno rezervišete) svoj stari za novi automobil poklanjamo vam prvi servis!

Kalle Rovanpera - Toyota GR Yaris Hybrid Rally1
Slika nedelje