AutoMAGAZIN - Vesti

Najnovije vesti iz auto industrije

Holanđani ukidaju ograničenje od 100 km/h na autoputevima - Mera nije smanjila emisiju

Holanđani ukidaju ograničenje od 100 km/h na autoputevima - Mera nije smanjila emisiju

Jedna velika farma ćurki proizvodi više emisija štetnih materija, nego što je Holandija smanjila emisije redukcijom brzine na autoputevima...

Do 2019. godine maksimalna dozvoljena brzina na autoputevima u Holandiji bila je ista kao u većini drugih evropskih zemalja - 130 km/h. Krajem 2019. godine holandska vlada je donela odluku da, zbog razloga zaštite životne sredine, smanji maksimalnu dozvoljenu brzinu sa 130 km/h na 100 km/h. To nije bilo celodnevno, već je ograničenje od 100 km/h važilo samo u periodu od šest ujutru do 19 časova. Cilj ove mere bio je smanjenje emisije CO2, koja je u tom trenutku bila čak šest puta veća od evropskog proseka.


Mera je stupila na snagu u martu 2020. godine i zahtevala je dodatna izdvajanja zbog troškova vezanih za promenu oznaka na svim autoputevima. Na prvi pogled, mera je bila efikasna - podaci koje je objavio Institut za istraživanje bezbednosti na putevima (SWOVI) pokazuju da je pored smanjenja emisije CO2, smanjen broj i saobraćajnih nesreća. Međutim, bilo je teško proceniti, da li je na smanjenje emisije CO2 i saobraćajnih nesreća, uticala nova mera ili pandemija izazvana COVID virusom. 2022. godine, kada se saobraćaj normalizovao, broj nezgoda na putevima se vratio na približno isti nivo kao u godinama pre pandemije COVID-a, 2017. ili 2018. godine.


Istraživački novinari konzervativnog dnevnika Trouw i nedeljnika De Groene Amsterdammer doveli su u pitanje delotvornost mere smanjenja brzine na autoputevima. Oni su otkrili da su farme živine mnogo veći problem od automobila koji se voze autoputevima brzinom od 130 km/h. Pozivajući se na preciznu računicu, oni su naveli da jedna farma koja uzgaja 24.000 ćurki, proizvodi više azota za godinu dana nego što je u istom periodu ušteda od mera smanjenja brzine na autoputevima. Ove nalaze je kasnije potvrdila i holandska Agencija za procenu životne sredine i Nacionalni institut za zdravlje i životnu sredinu univerziteta u Wageningenu.


Posle nedavnih izbora, u Holandiji će biti formirana nova vlada, koja će vratiti ograničenje brzine na autoputu na 130 km/h, i to kao deo novog koalicionog sporazuma.


Automagazin.rs
Foto: Autozeitung.de

123456. . .1597
Renault Symbioz
Slika nedelje